03 april 2020

Ronde tafeloverleg oncologische zorg

Op 11 maart 2020 vond in Den Haag een ronde tafel-bijeenkomst plaats met Tweede Kamerleden van D66, 50-Plus, CDA, VVD over de organisatie van de oncologische zorg in Nederland. We geven je een korte samenvatting van dit overleg.

'Steeds meer mensen krijgen kanker en leven met of na kanker.'

Aanwezig waren vertegenwoordigers van IKNL, KWF, Taskforce Oncologie, NFK, AYA platform en de NVFL. Voorzitter van het IKNL, Thijs Mercx, gaf een toelichting op de cijfers 2019 van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Belangrijkste boodschap: 'Steeds meer mensen krijgen kanker en leven met of na kanker. De impact op korte en lange termijn van kanker en de medische behandeling is groot en wisselend tussen patiënten'. We benutten de paramedische zorg nog onvoldoende.

Jourik Gietema (medisch-oncoloog UMCG en voorzitter van de Taskforce Cancer Survivorship) presenteerde vervolgens het Nationaal Actie Plan (NAP) Kanker & leven, met daarin een visie en doelstelling voor de lange termijn. Ook benoemde hij een concreet probleem: de beperkte en onduidelijke vergoeding van fysiotherapie bij oncologische patiënten, waarbij maar een klein gedeelte aanspraak maakt op vergoeding vanuit de basisverzekering na de eerste 20 behandelingen. De Tweede Kamerleden luisterden met aandacht en stelden na de presentaties nog enkele vragen specifiek over fysiotherapie en over kanker en werk. Ze denken na over het vervolg, echter haalde de realiteit ons in.

De prioriteiten liggen op dit moment ergens anders, dat is logisch. Deze bijeenkomst was echter een stap in de goede richting voor eerlijke vergoeding van fysiotherapie bij oncologische patiënten. Wordt vervolgd.