25 augustus 2020

Patiënt met slokdarmkanker gebaat bij e-health

Patiënten met slokdarmkanker die een operatie hebben ondergaan, moeten heel voorzichtig weer hun leven opbouwen. Ze behoren tot de kwetsbaarste patiëntengroepen. Eenmaal thuis is het voor hen een uitputtende onderneming om naar een praktijk of ziekenhuis te gaan. Is revalideren op afstand, via ‘e-health’, voor deze groep haalbaar? HvA-docent-onderzoeker Fysiotherapie Maarten van Egmond zocht het uit voor zijn promotie-onderzoek.

Slokdarmkanker is een ernstige vorm van kanker, en de operatie die veel patiënten hiervoor moeten ondergaan is ingrijpend.

Daarbij wordt een deel van de slokdarm weggenomen, en soms ook de maag. Zo’n tweederde van de patiënten met slokdarmkanker krijgt complicaties na de operatie. Het is daarom een groep die extra aandacht behoeft.

Maarten van Egmond,
Hogeschoolhoofddocent Onderzoek bij Fysiotherapie

“Patiënten worden steeds eerder uit het ziekenhuis ontslagen; óók deze patiënten, die er vaak door complicaties toch heel slecht aan toe zijn”, zegt Maarten van Egmond, HvA-docent-onderzoeker Fysiotherapie, die deze groep volgt voor zijn promotiestudie aan het Amsterdam UMC. “We weten uit observaties dat deze patiënten het na ontslag enorm moeilijk hebben. Simpele dagelijkse activiteiten, zoals opstaan uit een stoel of traplopen, zijn al een uitdaging. Daarnaast ervaren mensen problemen met eten en drinken door de operatie, waardoor ze aanvankelijk weinig energie hebben. Een fysiotherapeut of andere zorgverlener bezoeken is voor hen daarom erg belastend, of gewoonweg niet mogelijk.”

Lees verder