20 maart 2020

Advies behandeling van patiënten die leven met of na kanker

Naar aanleiding van de nieuwsflits van 18 maart jl zijn er vragen binnen gekomen over de behandeling van patiënten die leven met of na kanker.

Verhoogd risico

Het geven van het advies was voor ons geen makkelijk besluit. We hebben alle aspecten tegen elkaar afgewogen. Ook wij staan dagelijks in de praktijk en worstelen met dit vraagstuk.

De vraag wanneer het weer verantwoord is om als fysiotherapeut deze groep te behandelen proberen we zo snel mogelijk te beantwoorden.

Er is veel niet bekend, maar wat wij wel weten is dat deze groep een verhoogd risico heeft op besmetting en bij besmetting op een ernstiger verloop. Dit is voor ons de reden dat wij vasthouden aan ons advies.

In aanvulling daarop willen we aangeven: Indien er sprake is van noodzakelijk zorg, dus klachten die niet 2 weken zonder acute hulp (hands on) kunnen, adviseren we de richtlijn van het RIVM in acht te nemen bij behandeling.

Ondersteuning in zelfmanagement bij lymfoedeem lastig? Probeer hier de applicatie Zelfmanagement bij Lymfoedeem van NPI en NVFL. Met handige instructiefilmpjes over zwachtelen en zelf meten en verschillende oefeningen die patiënten zelf thuis kunnen doen.

Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is welke ons advies, voor jou als fysiotherapeut, doet veranderen dan wordt dit uiteraard direct gecommuniceerd.

Wij gaan uit van de professionaliteit van onze collega’s in het maken van de inschatting met betrekking tot de noodzakelijke zorg.
Indien er onduidelijkheden of vragen zijn in deze bijzondere tijd, neem dan gerust contact op via info@nvfl.nl

Let goed op jezelf en op elkaar!

Hartelijke groet,
Bestuur NVFL