05 november 2020

Oproep deelname onderzoek 'the LYMPH trial'

Ken je of weet je vrouwen die in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek? Neem contact op met coördinerend onderzoeker Joost Wolfs.

LVA operatie moet levenslang dragen van een armkous overbodig maken – the LYMPH trial

Het doel van de LVA operatie is onder andere het levenslang dragen van armkousen overbodig maken. Om vast te stellen of dat mogelijk is, vergelijken plastisch chirurgen van het Radboudumc in Nijmegen en het Maastricht UMC+ deze minimaal invasieve ingreep met de conservatieve therapie.

Vrouwen bij wie lymfoedeem in de arm is ontstaan na borstkankerbehandeling met bestralingen of lymfekliertoilet in de oksel komen in aanmerking. Op de polikliniek Plastische Chirurgie bepalen ze of er goede lymfevaten aanwezig zijn. Hoe lang het lymfoedeem al aanwezig is maakt hierbij niet uit. Ze volgen de patiënten twee jaar lang, waarbij  ze verschillende metingen aan de arm doen. Verder brengen ze de gemaakte kosten van de kwaliteit van leven van de patiënten in kaart.  Zo is te beoordelen of de LVA operatie betere resultaten oplevert dan de traditionele conservatieve therapie.

De LYMPH trial is al even onderweg, maar er is nog genoeg ruimte voor vrouwen om deel te nemen. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de resultaten zien er zoals verwacht positief uit.

Ken je of weet je vrouwen die in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek? Neem contact op met coördinerend onderzoeker Joost Wolfs via: joost.wolfs@mumc.nl.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.thelymphtrial.com.