the-lymph-trial.jpg
01 maart 2022

Oproep oedeempatiënten voor wetenschappelijke studie de ‘Lymph Trial’

Borstkankergerelateerd lymfoedeem van de arm is één van de meest onderschatte complicaties en komt bij 20% van de vrouwen na borstkanker voor.

Lymfoedeem in een vroeg stadium kan uiteindelijk leiden tot intensieve conservatieve behandeling. Hierdoor is het van groot belang om lymfoedeem in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Een nieuwe operatie, de lymfaticoveneuze anastomose (LVA), kan veelbelovend zijn.

Het doel van deze studie is te onderzoeken of lymfechirurgie de kwaliteit van leven verhoogt en of het uiteindelijk goedkoper is dan de standaard conservatieve behandeling. Hiervoor zoeken ze nog enkele patiënten om de inclusie af te ronden.

Behandel jij of ken jij vrouwen met lymfoedeem na borstkanker met radiotherapie, okselklierdissectie en/of sentinel node procedure? Voor de studie is het niet van belang hoe lang de patiënt lymfoedeem heeft. Wel moet voornamelijk de hand/pols dun zijn, om zo geschikte lymfebanen te vinden.

Ze ontvangen patiënten op het lymfoedeemspreekuur op de poli plastische chirurgie in het MUMC+ of in het RadboudUMC+, met verwijzing van een medisch specialist.

Voor meer informatie mail je naar: yasmine.jonis@mumc.nl of bezoek je de website: the LYMPH trial