nvfl-logo-knip.jpg
15 juli 2022

Webinar “ILA consensus document lipoedeem” terugkijken

Donderdag 30 juni 2022 organiseerde de NVFL in samenwerking met de NVH en Jobst een interessante webinar betreffende de nieuwste inzichten rondom de diagnose en behandeling van lipoedeem.

Door The International Lipoedema Association onder leiding van Dr. Tobias Bertsch werd in deel 1 de fabels en feiten rondom lipoedeem uiteengezet.

De diagnose lipoedeem wordt vaak niet juist gediagnostiseerd en missen we duidelijke wetenschappelijke onderbouwing. Er bestaat veel verwarring, is het wel oedeem en geen obesitas of wat heeft lymfoedeem er mee te maken?

Wat is Lipoedeem?
In de basis is lipoedeem geen oedeem, maar een disproportionele vetverdeling. Bij meer dan 80% van de vrouwen met lipoedeem is overgewicht een groot probleem, waardoor het niet altijd duidelijk is of men lipoedeem heeft of alleen obesitas. Duidelijk diagnostiek is dus een vereiste, maar ook moeilijk aangezien we weinig tools en onderbouwing hebben.

Bekendheid met lipoedeem vergroten
De ILA hoopt met het besproken consensus document een doorbraak te maken voor een betere behandeling na een goede diagnose, gesteld door een arts die bekend is met het fenomeen disproportionele vetverdeling. We hopen als NVFL met deze webinars jullie bekender te maken met lipoedeem zodat jullie alert zijn op deze klachten en kunnen doorverwijzen voor een juiste diagnose en ondersteuning.

Aandacht voor de psychologische gevolgen
Dr. Gabrielle Erbacher, psycholoog bij de Földi kliniek vertelt over de moeilijkheden voor het stellen van een goede diagnose. Meer dan 80% van de vrouwen kampt met obesitas en die krijgen onterecht de diagnose lipoedeem, waarbij slechts 14% van de vrouwen lipoedeem heeft (of een combi van beide). De oorzaak van obesitas is vaak traumageraleteerd en heeft gevolgen voor het herstel van zowel de psychische gevolgen daarvan als de lichamelijke effecten. Erbacher benadrukt dat het belangrijk is aandacht te hebben voor het verhelpen van de psychologische klachten en niet te snel willen diagnosticeren met het stempel lipoedeem. Indien de psychische klachten niet verholpen zijn komt het overgewicht vanzelf weer terug. Ze geeft aan dat deze patiëntenpopulatie gebaad is bij een traject van gezond bewegen en leven.

Zelfmanagement belangrijk
Ad Hendrickx nam ons mee over het belang van voldoende bewegen bij lipoedeem. Linda Keur gaf aan de hand van casuïstiek enkele voorbeelden uit de praktijk. In deze voorbeelden speelt compressie een belangrijke rol.

Lipoedeem is dus niet altijd wat je ziet, maar vergt een multidisciplinaire aanpak en zou geen oedeem moeten heten. Pijn speelt een belangrijke rol, maar vaak ontstaan door psychologische achtergronden en/of stress……kortom nog veel te leren.

Kijk via de link op onze ledenpagina deel 1 terug tot 4 augustus aanstaande. Deel 2 is op donderdag 10 november 2022 dus noteer deze datum vast in je agenda! En let op; Registratie is vereist voor beide delen om voor accreditatiepunten in aanmerking te komen. Bij terugkijken zijn er geen accreditatiepunten te verdienen, alleen voor de live aanwezigen.