je-geld-of-je-leven.jpg
09 februari 2023

Anita Betten in de media

Hoeveel ben je waard als fysiotherapeut?

Deze vraag is vaak bij me opgekomen in het afgelopen jaar. In geld is dat moeilijk uit te drukken. Maar ik weet wel degelijk wat mijn waarde voor patiënten kan zijn. In de lymfologie en oncologie hebben we te maken met flinke casussen. De patiënten met een intens verhaal, waarvan de behandeling eigenlijk helemaal niet in een half uur past.

De gesprekken die je met ze hebt over leven, over de dood, over hun ziekte of klachten. De keren dat je het vermoeden hebt dat iemand nieuwgroei heeft en het gesprek op een goede manier moet insteken. Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Dat is mijn dagelijkse realiteit en mijn passie, maar het kost ook veel energie. Dat is de reden dat ik blijf vechten voor een betere positie en vergoeding voor ons prachtige vak, waarvan ik vind dat het op meerdere manieren ondergewaardeerd wordt.

Op 12 december 2023 was ik samen met Guido van Woerkom te horen op Radio 1 in het programma Geld of je leven, n.a.v. een eerder artikel van mij in de Volkskrant over de financiële onderwaardering van ons werk door zorgverzekeraars.