de-achtbaan-van-kanker-klein.png
11 mei 2023

Terugblik op het NVFL-congres 'De achtbaan van kanker & lymfoedeem'

De aanloop naar het congres voelde voor ons als bestuur soms als een achtbaan.

Terugkijkend was deze achtbaan het waard. Wij hebben genoten van het ontmoeten van collega’s en het delen van nieuwe vakinhoudelijke kennis met elkaar. En uit alle reacties, die we hebben ontvangen en de vele berichten op social media concluderen we, dat het congres ook bij de bezoekers goed is ontvangen.

Veelbelovende ontwikkelingen
We ontvingen uiteraard leden, maar ook sponsoren en onze samenwerkingspartners. Blij te merken, dat ze in grote getalen aanwezig waren! Onderwerpen waren de toekomst en diverse rollen in de ondersteuning van de patiënt. Ontwikkelingen in plastische chirurgie zijn veelbelovend. Ze zetten ons als fysiotherapeut niet buitenspel.

Beide dagen vormde het thema achtbaan een belangrijk aspect. We liepen het traject door zoals de patiënt deze achtbaan kan ervaren. In het programma hebben we aandacht gehad voor ervaringen van patiënten. Welke impact heeft de diagnose kanker en lymfoedeem op de patiënt en het betrokken gezin.

We bespraken het trainen voor en tijdens de medische behandelingen op kanker en er was op de eerste dag aandacht voor de gevolgen die deze diagnose vaak heeft.

De tweede dag startten we met de verdieping in de anatomie van het lymfestelsel. Alle onderdelen rondom de behandeling van lymfoedeem kwamen aan bod. We sloten beide congresdagen groots af. De microchirurgie van het lymfestelsel is fascinerend. We denken samen na over mogelijkheden van deze ontwikkeling.

Er borrelen alweer allerlei nieuwe ideeën op voor een toekomstig congres, dus ben je niet aanwezig geweest? Pak dan volgende keer zeker je kans!!