dame-fiets-formaat-website.jpg
03 juli 2021

Oncologiefysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met kanker tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces.

Kennis en kunde van de oncologiefysiotherapeut

Door de kanker(behandeling) kunnen lichamelijk klachten ontstaan, zoals conditieverlies en vermoedheidsklachten. De oncologiefysiotherapeut beschikt over specificieke trainings- en behandelingsmogelijkheden om je hierbij te ondersteunen. Maar er is ook aandacht voor de gevolgen van het ziekteproces voor jou persoonlijk en binnen jouw sociale situatie. De fysiotherapeutische begeleiding kan tijdens of na de oncologische behandeling plaatsvinden.

Behandeling door de oncologiefysiotherapeut

Wanneer duidelijk wordt dat er geen zicht meer is op genezing, leert de oncologiefysiotherapeut je als patiënt ook omgaan met de beperkingen die het ziekteproces met zich meebrengt. Daarbij is de behandeling eveneens gericht op het opbouwen van conditie en verbeteren van functioneren. Tijdens deze palliatieve fase staat jouw kwaliteit van leven centraal. Dit geldt ook voor de terminale fase, waarin jouw wensen en doelen steeds kunnen veranderen. Ook dan kan de oncologiefysiotherapeut begeleiding bieden om het functioneren zo optimaal mogelijk te houden.