kijkje-achter-de-schermen--natascha-en-sonja.jpg
15 januari 2024

Kijkje achter de schermen

Een unieke kijk in de operatiekamer stond in december gepland voor Natascha en Sonja. Na het opbouwen van een waardevolle samenwerking met de plastisch chirurgen van het Erasmus MC, Maastricht UMC en Radboud UMC, was het tijd om mee te kijken met de lymfoveneuze anastomose (LVA) operatie.

De LVA is een operatie die uitgevoerd kan worden bij patiënten met lymfoedeem aan de arm of het been na bijvoorbeeld een oncologische behandeling. De LVA is erop gericht een lymfevat te verbinden aan een ader. Deze verbinding werkt als het ware als een omleiding voor het lymfevocht. Met het aanleggen van de omleiding wordt gestreefd naar het verminderen van de klachten, verbetering van de kwaliteit van leven en minder behoefte aan conservatieve therapie.

Een belangrijke voorwaarde voor deze operatie is dat er in het vooronderzoek lymfevaten gevonden worden die nog functioneel zijn. Deze voorwaarde onderstreept het nut van adequate, conservatieve therapie. Ook vanaf vier weken na de LVA is de conservatieve therapie een belangrijke toevoeging.

Natascha en Sonja vonden het erg interessant om een dag mee te kijken. De samenwerking tussen plastisch chirurg en oedeemfysiotherapeut is van grote waarde voor de patiënt. Conservatieve en invasieve behandelmethodieken sluiten hier goed bij elkaar aan.

Op 9 maart a.s. tijdens het congres voor Nationale Lymfoedeemdag zullen we ook op dit onderwerp verder inzoomen. Op deze dag komen veel verschillende disciplines bij elkaar, dus mis het niet!

Meer lezen over de LVA? https://www.zorginstituutnederland.nl/werkagenda/hart-vaat-en-long/veelbelovende-zorg---lymfoveneuze-anastomose-bij-patienten-met-kanker-gerelateerd-lymfoedeem